Bezienswaardigheden in Taiwan

Wie een vakantie naar Taiwan boekt die zal het bezoeken van bezienswaardigheden en het ervaren van de bijzondere cultuur hoogstwaarschijnlijk als hoofddoel beschouwen. Hoewel delen van Taiwan prima als een strandbestemming kunnen fungeren, zullen weinig mensen voor een zonvakantie richting Taiwan vliegen. Wat Taiwan wel te bieden heeft zijn prachtige tempels, overweldigende natuurgebieden, interessante musea, authentieke plaatsjes en in de steden een bijzondere mix tussen Oosterse tradities vermengd met moderne architectuur. Taiwan is een fascinerende bestemming waar veel verschillende dingen te zien en te doen zijn.

Op deze pagina laten we je zien welke bezienswaardigheden in Taiwan de moeite waard zijn. We zouden een complete website kunnen wijden aan alles wat je kunt zien en doen in Taiwan. Wij beperken ons op deze bezienswaardigheden-pagina tot de belangrijkste hoogtepunten.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Taiwan bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Taiwan.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Taiwan
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Taiwan via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Taiwan via Tiqets

Taipei 101

De “Taipei 101” is een 508 m hoge wolkenkrabber in Taipei die in de volksmond ook vaak gewoon 101 wordt genoemd. De toren werd in 2004 officieel geopend en was tot de opening van Burj Khalifa in Dubai in 2010 het hoogste gebouw ter wereld. Het gebouw zou origineel maar 66 verdiepingen tellen, maar het werden er uiteindelijk 101. Van het gelijkvloers tot de vierde verdieping kan je hier naar hartelust winkelen, om daarna op het 5de en 6de verdiep te gaan fitnessen. Daarna zijn er een hoop verdiepingen gevuld met kantoren, voornamelijk in de financiële sector – want de toren staat ook bekend als het Taipei World Financial Center. De 88ste en 89ste verdieping zijn gebouwd als overdekt observatiedek, en op verdieping 91 vind je een observatiedek buiten. Er is ook een restaurant van waaruit je de Taipei skyline kan bewonderen op verdiepingen 85 en 86. En op de allerhoogste verdieping, nummer 101, bevindt zich opnieuw een observatiedek buiten én een privé VIP club.

Lotus Pond

De Lotus Pond is een kunstmatig aangelegd meer, een erg populaire toeristische bestemming, in de stad Kaohsiung in het zuiden van Taiwan. Het meer werd officieel geopend in 1951 en, zoals de naam al doet vermoeden, staat het bekend omwille van de talrijke Lotusplanten op het meer. In 2009 vonden hier verschillende watersport wedstrijden plaats voor het Wereldkampioenschap, waaronder kanopolo en waterski. Behalve het meer en de Lotusplanten zelf, vind je hier ook heel veel verschillende tempels die de moeite waard zijn. Zo zijn er de Lente en Herfst paviljoenen, een Taoïstische tempel die gezien wordt als een van de 10 mooiste plekken van Taiwan. De Draak en Tijger Pagodas is een tempel die bestaat uit twee torens met gele muren, rode pilaren en oranje tegels. Uit elke toren komt het gelijknamige dier naar buiten en ‘s avonds zijn ze prachtig verlicht. Je vindt er natuurlijk ook een Confucius tempel in de typische stijl.

Lotus Pond

Jiufen

Jiufen is een bergachtige kuststad in het Ruifang district. Wat ooit een drukbezette mijnstad was, is nu een rustige dorpje waar je heerlijk tot rust kan komen tijdens je rondreis door Taiwan. De pittoreske straatjes leiden je naar prachtige uitzichten die door veel toeristen gewaardeerd worden. De theehuizen in Jiufen Old Street bieden een perfect ontspanmoment tijdens het struinen door het historisch Commercial District. In het oosten van de stad kan je terecht in het Songde Park, waar je enkele prachtige monumenten kan bewonderen. Natuurlijk kan je ook de wandelschoenen aantrekken voor een tocht door de bergen in en rond Jiufen. Dit dorpje ligt op een uur rijden van Taipei en het kan je misschien bekend voorkomen. De nauwe steegjes van Jiufen vormden namelijk de inspiratie voor de film “Spirited Away” van Hayao Miyazaki.

Chi-Mei Museum

Het Chi-Mei museum in Tainan is een privé-museum, met een collectie opgedeeld in 5 categorieën: beeldende kunst, muziekinstrumenten, natuurgeschiedenis en fossielen, wapens en de oudheid. Zo vind je er bijvoorbeeld Europese schilderijen van de 13de tot de 20ste eeuw die de ontwikkeling van de Westerse kunst symboliseren. Daarnaast zal je zeker onder de indruk zijn van ‘s werelds grootste viool collectie in het Chi-Mei museum, met exemplaren van o.a. Stradivari, Gagliano en Guadagnini. Sinds 2019 kan je er meer dan 1370 violen bewonderen, die af en toe gratis uitgeleend worden aan voorname muzikanten. En wat dacht je van een historische wapencollectie met prachtige objecten uit de Prehistorie, de Bronstijd, de Ijzertijd tot en met de moderne tijd?

Yangmingshan National Park

Taiwan is 9 nationale parken rijk, waaronder het Yangmingshan National Park dat tussen Taipei en New Taipei City ligt. Dit park is voornamelijk bekend omwille van de kersenbloesem, enkele hot springs en zwavel afzettingen. Je kan er natuurlijk heerlijk wandelen over de aangelegde wandelpaden, maar let wel op met de giftige slangen! Je kan trouwens de Seven Star Mountain voor een stuk beklimmen. Dit is de hoogste slapende vulkaan van Taiwan, met een top op 1120m. Wist je trouwens dat dit het eerste nationale park van Taiwan is? Het werd in 1937 opgericht door Seizo Kobayashi als Dayton National Park en in 1950 hernoemd tot Yangmingshan door de toenmalige president. Dit ter ere van de Ming Dynastie geleerde Wang Yangming. Dit park is ook een van de bergachtige parken met de laagste bergtoppen in Taiwan. De bergtoppen variëren van 200 tot 1120 meter, maar dat neemt niet weg dat je hier prachtige bergkammen, valleien en watervallen kan bewonderen.

Kenting National Park

Het Kenting Nationaal Park ligt op het Hengchun schiereiland in Pingtung County. Dit park werd opgericht in 1984 en staat vooral bekend omwille van het tropische klimaat, de overvloedige zonneschijn, schilderachtige bergen en stranden. Bovendien wordt hier elk jaar in Maart het Spring Scream rockfestival gehouden. Het is dan ook één van de meest populaire toeristische bestemmingen van Taiwan. Het Kenting National Park behelst 181 km² land en 152 km² zee en het wordt van noord naar zuid in twee gedeeld door de lange, smalle Hengchun Longitudinal Valley Plain. Koraalzeekliffen in het westen, bergen in het noorden en koraal landschappen in het zuiden maken dit park echt het bezoeken waard. Op de vlakte vind je het Longluan meer, met stijgende koraal landschappen en kalksteengrotten in het oosten. Daar vind je eveneens zand rivieren en zand watervallen die ontstaan door de combinatie van wind en rivier. En mis in het oosten daar ook zeker de koraalrotsen en verzonken grotten met stalactieten niet.

Herdenkingshal van Chiang Kai-shek

De Herdenkingshal van Chiang Kai-shek is een nationaal monument in Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Zoals de naam doet vermoeden werd dit monument opgericht om Chiang Kai-shek te herdenken, de president van Taiwan van 1943 tot zijn dood in 1975. Dit rechthoekige gebouw met witte muren is afgewerkt met een achthoekig blauw dak. Het getal 8 wordt namelijk geassocieerd met geluk en overvloed in Azië. De hoofdingang is bereikbaar met twee witte trappen die elk 89 treden tellen (de leeftijd die Chiang heeft bereikt). Op het gelijkvloers van de herdenkingshal is een bibliotheek en een museum dat Chiang’s en de geschiedenis van Taiwan herdenkt. Boven ligt een grote hal met een standbeeld van Chiang, met zijn gezicht gericht naar het vasteland van China in het westen. Je vindt vele elementen uit de traditionele Chinese architectuur terug in dit gebouw, ontworpen door Yang Cho-cheng.

Herdenkingshal van Chiang Kai-shek

Yehliu Geopark

Deze landtong aan de noordkusten van Taiwan strekt ongeveer 1700 m uit in de oceaan en werd gevormd door de geologische krachten die de Datun bergen uit de zee hebben geduwd. Wat opvalt zijn de aardpiramiden of hoodoos, ontstaan door een combinatie van zee- en winderosie, in de meest bizarre vormen. Deze hoodoos kregen allemaal inventieve namen, gebaseerd op hun vormen. De “Queen’s Head” is waarschijnlijk de bekendste, zo genoemd omwille van de gelijkenis met koningin Elizabeth I van Groot-Brittannië. Deze hoodoo werd gevormd over meer dan 4000 jaar, maar hij verweert snel en hij kan elk moment doorbreken door erosie of een aardbeving. De 125cm lange nek van Queen’s Head wordt tegenwoordig beschermd door een stenen ketting. Daarnaast is ook “Princess’ Head” zeker een bezoekje waard. Deze wordt nu voornamelijk in de kijker gezet om te voorkomen dat toeristen de schade aan “Queen’s Head” zouden versnellen.

Yehliu Geopark

Avondmarkten

Taipei, de hoofdstad van Taiwan, staat bekend om de verschillende avondmarkten en nachtmarkten. Elke avond vindt er wel ergens een markt plaats en ze zijn allemaal verschillend. Wat natuurlijk wel overal weer terugkomt zijn de vele lokale eettentjes en -kraampjes. Je kan er proeven van verschillende Taiwanese specialiteiten, zoals geroosterde champignons met chilipoeder of shaved ice als dessert. De grootste avondmarkt van Taipei is Shilin Night Market, een echte toeristische trekpleister. Wil je rustiger rondkijken? Probeer dan de Raohe Nightmarket met bijzondere eetkraampjes en lokale specialiteiten, of de kleinere en rustigere Ningxia markt. Probeer vooral ook de soep dumplings en gestoomde lotusbroodjes eens uit. Of ben jij meer avontuurlijk? Proef dan eens van de stinky tofu! Voor de kleintjes is een eierkoek in de vorm van Hello Kitty een aanrader. De meeste avondmarkten in Taipei beginnen rond zonsondergang, wanneer de straten worden afgezet en de eetkraampjes beginnen te verschijnen.

Taroko National Park

Taroko is een nationaal park, opgericht in 1987 dat sinds 2005 tot een van de “Acht Gezichten van Taiwan” behoort. Het werd vernoemd naar de Taroko kloof die gevormd wordt door de Liwu-rivier. Eigenlijk werd het park al in 1937 opgericht toen Taiwan nog deel uitmaakte van het Japanse rijk, maar toen China aan de macht kwam werd het park in 1945 weer afgeschaft. Pas in 1987 werd het park opnieuw opgericht zoals het nu nog steeds bestaat. De 92.000 hectare omvat 27 bergpieken die meer dan 3000 m hoog zijn in en rond de bergketens van Qilai en Nanhu. De marmeren Taroko kloof is erg spectaculair, net als de Qingshui Cliff die boven de Stille Oceaan uitsteekt. Neem zeker ook even de tijd voor een wandeling over het pad langs de Shakadang-rivier richting de Baiyang Trail watervallen.

Taroko National Park

Fo Guang Shan klooster

Fo Guang Shan is een Chinese boeddhistische orde die wereldwijd tempels en boeddhistische groepen leidt. De hoofdzetel van deze orde bevindt zich in het Dashu District, Kaohsiung. Dat eerste Fo Guang Shan klooster werd gesticht in 1967 en het is bovendien het grootste boeddhistische klooster van het land! De Fo Guang Shan orde staat bekend voor hun liefdadigheidswerk en hun inspanningen voor de modernisering van het Chinese boeddhisme. Wie het klooster bezoekt moet niet vreemd opkijken wanneer de monniken smartphones bovenhalen of om de nieuwste apparatuur die in de tempels te vinden is. Bezoekers komen van heinde en verre, binnen- en buitenland, en mogen allemaal vrij deelnemen aan de verschillende activiteiten voor het grote publiek. In het klooster vind je ook universitaire gebouwen, verschillende heiligdommen en een begraafplaats. Tot 1997 was het volledige klooster vrij te bezoeken, maar de deuren werden toen volledig. In 2000 werden ze gedeeltelijk heropend om de monniken hun privacy te schenken en toch bezoekers binnen te laten.

Nationaal Paleismuseum

Het Nationaal Paleismuseum in Taipei, Taiwan huist een van de grootste collecties van artefacten en kunstwerken uit de Chinese geschiedenis. De collectie vindt zijn oorsprong in het keizerlijk paleis in Beijing. Dat werd in 1925 omgevormd tot nationaal museum, maar de Japanse dreiging zorgde ervoor dat de collectie in 1933 per trein verhuisd werd naar het zuiden van het land. In de 16 jaar daarna werd de collectie regelmatig verhuisd tot in 1948 besloten werd om de belangrijkste stukken naar Taiwan te verschepen. Die eerste lading bevatte bijna 250.000 artefacten en zeldzame boekwerken! De rest van de keizerlijke collectie werd in Beijing en Shanghai bewaard. Tot op het einde van de Chinese burgeroorlog in de jaren ‘40 toen de meest waardevolle stukken van de Beijing collectie ook naar Taiwan werden verscheept. Nu telt het Paleismuseum een collectie van bijna 700.000 stukken uit de Chinese geschiedenis. Het belangrijkste stuk van het museum is de “Kool” van jade, een jade sculptuur van 20 cm.

Nationaal Paleismuseum

Sun Moon Lake

Sun Moon Lake, of het Zon-maanmeer is een meer in Nantou, in het midden van Taiwan. Rond het meer wonen de Thao, een groep Taiwanese aboriginals. Het kleine eiland in het midden van het meer, Lalu, wordt door hen beschouwd als thuis voor de geesten van hun voorouders. Volgens lokale legendes zou een wit hert de de Thao eeuwen geleden naar het Zon-maanmeer geleid hebben. Het hert zou in het meer gelopen zijn en veranderd in een fee die de ouderen van de stam heeft overtuigd om zich aan het meer te vestigen. Dit meer diende voor veel Chinese schrijvers en dichters uit de Qing-periode als inspiratie voor hun werk. Tijdens de Japanse bezetting van Taiwan werd Lalu omgedoopt tot het Jade-eiland en kwamen leden van het Japanse koningshuis hier op vakantie. Toen Chiang Kai-shek de macht overnam, veranderde de naam van het eiland weer in Guanghua (stralend Chinees eiland). Maar een krachtige aardbeving in 1999 deed het Guanghua eiland grotendeels onder water verdwijnen en er is nu nog slechts een klein deel van het eiland overgebleven. Om de Thao te erkennen en de slachtoffers van de aardbeving te herdenken, werd het eiland opnieuw omgedoopt tot Lalu.

Mengjia Drakenbergtempel

De Mengjia Drakenbergtempel is een boeddhistische tempel in Taipei, de hoofdstad van Taiwan. De tempel wordt ook vaak de Longshan-tempel genoemd en is een beschermd historisch erfgoed. De tempel werd in 1738 gebouwd door Chinese kolonisten, maar in 1867 verwoest door een grote aardbeving. In datzelfde jaar werd de tempel weer herbouwd en hersteld, maar verschillende aardbevingen en branden bleven de tempel verwoesten. De inwoners van Taipei hebben echter iedere keer de tempel opnieuw herbouwd en gerenoveerd. Tijdens de Japanse bezetting werd de tempel ook herbouwd, en werden de ruimtes tussen de tempels gebruikt als schoollokalen. In 1945 werd de hoofdtempel echter volledig verwoest door een luchtaanval omdat de Japanners daar wapens zouden verbergen. In die aanval gingen vele kostbare artefacten en kunstwerken verloren. Maar gelukkig werd de tempel enkele maanden later, na het einde van Wereldoorlog II weer in ere hersteld.

Rainbow Village

Rainbow Village trekt toeristen en fotografen van over heel de wereld naar Taichung, de derde grootste stad van Taiwan. Dit kleurrijke dorpje was vroeger een onopvallende nederzetting, gebruikt als tijdelijke huisvesting voor het leger. Huang Yong-Fuhe was een dienstplichtige Chinees die in Taiwan tegen de Japanners moest vechten. Na jaren legerdienst vestigde hij zich in het militaire dorp in Taichung. Maar enkele jaren later zou het dorpje gesloopt worden en iedereen vertrok. Behalve Huang, hij besloot te blijven en te vechten voor zijn huis. Dat deed hij door de oude militaire huizen te gaan beschilderen. Kleurrijke afbeeldingen van dieren in een cartoon-stijl verschenen al snel op alle muren. Een groep lokale, jonge kunstenaars stapten mee op de kar en deden mee in de hoop het dorp te kunnen redden. De kleurrijke tekeningen trokken bezoekers van heinde en verre en uiteindelijk lukte het hen om het dorp te redden. En zo ontstond Rainbow Village. De 90-jarige Huang Yong-Fuhe woont nog steeds in het dorpje en staat elke ochtend voor dag en dauw op om zijn kunstwerken te onderhouden.

Dome of Light

In Kaohsiung bevindt zich een van de mooiste metrostations ter wereld. Het MRT Formosa Boulevard Station trekt bezoekers van over heel de wereld omwille van de “Dome of Light”. Bij de kruising van de oranje en de rode metrolijn, werd een glazen koepel ontworpen door Narcissus Quagliata. Het is de grootste openbare kunstinstallatie ter wereld, volledig gemaakt van gekleurd glas. In de koepel ontdek je vier verschillende verhalen over het menselijk leven en de liefde, gelinkt aan de vier elementen. Water vertelt het verhaal van de baarmoeder van het leven. Het Aarde gedeelte gaat over welvaart en groei terwijl het Licht de creatieve geest moet voorstellen. Het Vuur, tot slot, vertelt het verhaal van vernietiging en wedergeboorte. De koepel heeft een diameter van 30 m en 660 m² groot, en het duurde 4 jaar om te voltooien. Quagliata maakte deze ruiten van loodglas volgens een levensgrote blauwdruk en ze keek persoonlijk toe op de verscheping vanuit Duitsland naar Taiwan.

Dome of Light