Eten en drinken in Taiwan

Reizen naar Taiwan betekent dat je veelal te maken krijgt met de lokale keuken. Voor liefhebbers van Aziatische keukens is het een leuke ontdekkingsreis door een keuken die in Nederland redelijk onbekend is. Er zijn verschillende gerechten uit Taiwan die je uit andere keukens kent, maar vaak steken ze in Taiwan net weer in een ander jasje. De oorsprong van veel Taiwanese gerechten ligt in China. Denk aan noedels, dumplings, wontons en gestoomde broodjes. Behalve de restaurants moet je vooral ook op de populaire avondmarkten op culinaire ontdekkingsreis gaan.

Op deze pagina lees je alles over eten en drinken in Taiwan.

Eetstokjes etiquette

In Taiwan wordt vooral met eetstokjes gegeten; de zogenaamde chopsticks. Er geldt in Taiwan net als in China een etiquette rondom het gebruik van deze stokjes. We zetten de belangrijkste ‘regels’ voor je op een rijtje:

  • Plaats je chopsticks niet rechtop in je kom met rijst. Dit is ongepast, omdat dit verwijst naar een ritueel die voor de overledenen is.
  • Tik niet met je eetstokjes op de rand van je kom, bord of ander servies. Dit wordt geassocieerd met bedelaars, die dit doen om aandacht te trekken.
  • Als je je stokjes weglegt, zorg er dan voor dat deze niet naar een tafelgenoot wijzen. Dat is onbeschoft.
  • Het is ‘not done’ om met je eetstokjes in gerechten te graven om naar bepaalde ingrediënten te zoeken.
  • De achterkant van je chopsticks zijn niet bedoeld om mee te eten. Wel mag je deze kant gebruiken om te roeren of om eten van het midden van de tafel op je eigen bord of schaaltje te scheppen.