Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Taiwan op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Een goede reisgids over Taiwan kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Drinkwater
Het algemeen advies luidt om het leidingwater in Taiwan niet te drinken. De bacteriologische kwaliteit van het kraanwater zou schade aan de gezondheid kunnen berokkenen. Het schijnt dat met name in de grote steden het risico kleiner zou zijn. Wij adviseren om geen risico te nemen en gebruik te maken van mineraalwater uit flessen.
Elektriciteit
Er bestaat een grote kans dat je in Taiwan gebruik moet maken van het elektriciteitsnetwerk. Denk alleen al aan het opladen van je mobiele telefoon. Omdat er in Taiwan andere stekkers en stopcontacten gebruikt worden dan in Nederland, heb je een reisstekker of wereldstekker nodig. In Taiwan worden de type A een B stopcontacten gebruikt. Dat zijn dezelfde stopcontacten als die je in Amerika tegenkomt.
De netspanning en het frequentie wijken ook af. In Taiwan is er een netspanning van 110 volt bij een frequentie van 60 hertz. In Nederland is dat 230 volt en 50 hertz. Als er op je apparatuur of opladers ‘INPUT: 100-240V, 50/60 Hz’ staat is dat geen probleem. Anders heb je ene omvormer nodig.
Excursies regelen
Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Taiwan bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Taiwan.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Taiwan
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Taiwan via GetYourGuide
entreetickets, activiteiten en tours in Taiwan via Tiqets
Fooien
Zoals op wel meer bestemmingen in het Verre Oosten is het geven van fooien minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in Amerika of Europa. Het zit hier niet in de cultuur ingebakken om fooien te geven of te ontvangen. Door het toerisme is er wel het een en ander veranderd op het gebied van fooien. Inmiddels is men in de betere hotels wel een beetje gewend aan fooien: de kruier mag je rond de 1 dollar of euro per koffer of tas geven en degene die je kamer schoonmaakt zal er niet van staan te kijken als er een fooi weggelegd wordt. Het is echter geen must.
Ga je op excursie, dan is de richtlijn 10% van de prijs die je voor de tour betaald hebt. Wat gebruikelijker is in Taiwan is om een klein cadeautje te geven, bij voorkeur iets uit je eigen land. Als er naast de gids ook een chauffeur is, geef hem of haar dan ook een kleine fooi.
In restaurants in Taiwan is een fooi niet gebruikelijk. Wat je wel geregeld zult zien is dat er 10 tot 15 procent ‘service charge’ in rekening gebracht wordt. Mocht er geen bedieningsgeld toegevoegd worden, dan kun je een fooi van pakweg tien procent geven.
Taxichauffeurs in Taiwan verwachten geen fooi. Wat je kunt doen is ze het wisselgeld laten houden, maar zelfs dan moet je er niet van staan te kijken als ze je het exacte bedrag aan wisselgeld alsnog terug willen geven. Accepteer dat dan ook.
Geld
In Taiwan betaal je met de Taiwanese dollar. Betalen met de euro of Amerikaanse dollar is niet mogelijk. Wel kun je je euro’s ter plaatse omwisselen voor Taiwanese dollars, maar dat is vaak niet de gunstigste manier om aan lokale valuta te komen. Beter is om ter plaatse geld uit de geldautomaat te halen. Doe dat vooral met wat grotere bedragen, zodat de transactiekosten relatief lager blijven. Je kunt ervoor kiezen om vooraf alvast wat Taiwanese dollars in Nederland te bestellen. Dan heb je in ieder geval al wat contant geld bij aankomst in Taiwan.
Bestel je Taiwanese dollars via GWK Travelex
Als je ter plaatse geld op wilt nemen, dan moet je pinpas wel op het wereld-profiel staan. Als dat niet permanent zo staat, dan kun je dat vooraf via online bankieren zelf instellen.
De Taiwanese dollar is er als muntgeld (1, 2, 5, 10, 20 en 50 dollar) en als papiergeld (100, 200, 500, 1000 en 2000 dollar). Met bankbiljetten van 1000 of 2000 Taiwanese dollar (ongeveer dertig en zestig euro) kleine bedragen betalen kan weleens lastig zijn qua wisselgeld.
De wisselkoers van de Taiwanese dollar ligt de afgelopen jaren zo rond de 3 eurocent per Taiwanese dollar.
Gezondheid
Reizen naar andere landen betekent dat je met gezondheidsrisico’s te maken kunt krijgen die in Nederland geen of amper een issue zijn. Andere omstandigheden kunnen andere ziektes met zich meebrengen. In het geval van Taiwan moet je kijken of er eventueel inentingen nodig zijn, bijvoorbeeld een vaccinatie tegen Hepatitis B of tuberculose. Vaccinaties voor Taiwan kunnen aangeraden worden, maar zijn niet verplicht. Ga voor deskundig advies op dit gebied ruim voor je reis naar Taiwan naar een GGD, huisarts of een instantie die gespecialiseerd is op reizigersvaccinaties zoals het Havenziekenhuis in Rotterdam.
De hygiënische omstandigheden kunnen in Taiwan anders zijn dan je thuis gewend bent. Pas op met leidingwater, maar ook met producten die in aanraking komen met leidingwater zoals ijsblokjes en rauwe groenten. Houd er rekening mee dat straattentjes vaak niet de juiste hygiëneregels hanteren. Wees vooral voorzichtig met het eten van schelpdieren, kip en vis.
In de grote steden vind je goede artsen, ziekenhuizen en apotheken. Zorg er voor de zekerheid voor dat je van de voor jou voorgeschreven medicijnen voldoende meeneemt uit Nederland voor je hele reis. Neem in ieder geval een Engelstalige medicijnverklaring mee voor het geval je nieuwe medicijnen nodig hebt, maar ook voor een eventuele douanecontrole.
Een goede reisverzekering met dekking van medische kosten is aan te raden voor een reis naar Taiwan. Hiermee zorg je ervoor dat medische kosten die hoger liggen dan de Nederlandse tarieven ook verzekerd zijn.
Reisdocumenten
Ben je in het bezit van een Nederlands of ander E.U.-paspoort? Dan heb je geen visum nodig om naar Taiwan te reizen. Dat geldt voor een verblijf van maximaal 90 dagen als toerist. Je paspoort moet bij aankomst in Taiwan tenminste 6 maanden geldig zijn en tenminste één lege visumpagina bevatten.
Naast een geldig paspoort kan er bij de controle gevraagd worden om een bevestigde retourvlucht of een doorreis naar een ander land. Daarnaast kan er gevraagd worden dat je aan kunt tonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om voor jezelf te zorgen tijdens je verblijf in Taiwan.
Taal
De officiële taal in Taiwan is Mandarijn. Daarnaast wordt er volop Taiwanees gesproken. De meeste toeristen spreken geen van deze talen en zullen terug moeten vallen op Engels. Dat kan een uitdaging zijn in Taiwan. In de grote steden zul je met name in het toerisme en de betere restaurants je nog wel kunnen redden met Engels. Je zult ook geregeld mensen treffen die geen woord Engels spreken. Dan wordt het behelpen, wat soms frustrerend kan zijn maar ook tot de charmes van het reizen behoort.
Tijdsverschil
Taiwan ligt in de tijdzone UTC + 8 en kent geen zomertijd. Dat betekent dat het tijdsverschil verandert zodra in Nederland de zomertijd of wintertijd ingaat.
Tijdens onze wintertijd is het in Taiwan 7 uur later dan bij ons.
Tijdens onze zomertijd is het in Taiwan 6 uur later dan bij ons.
Tropische cyclonen
Tijdens het orkaanseizoen bestaat er de kans dat tropische cyclonen over Taiwan razen of dat cyclonen die in de buurt van Taiwan liggen het weer beïnvloeden. Cyclonen, die wij vaak orkanen noemen en in Azië als tyfoons aangeduid worden, ontstaan boven het relatief warme water van de Grote Oceaan om vervolgens richting Oceanië of Azië te trekken. Dit gebeurt vooral in de periode juni tot en met oktober, maar er worden ook cyclonen geregistreerd in april, mei, november en december. De oostelijke kant van Taiwan is het meest kwetsbaar voor cyclonen.