Het weer in Taiwan

De ligging rond de Kreeftskeerkring zorgt ervoor dat Taiwan een mix kent van tropische klimaten met verschillende soorten zeeklimaten. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger gaat het om de A- en C-klimaten. Op de hoogste bergpieken, in het centrale deel van Taiwan, komt er op een paar plekken een hooggebergteklimaat voor. Kenmerkend voor Taiwan zijn de milde vrij droge winters en de natte hete zomers, waarbij er sprake is van een hoge relatieve luchtvochtigheid waardoor het vaak benauwd aanvoelt. In hoofdstad Taipei ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in juli en augustus rond de 33 graden Celsius, maar komt de gevoelstemperatuur vaak uit op ongeveer 35 tot 40 graden. De lucht is klam, waardoor je gemakkelijk zult zweten. Gelukkig zijn de meeste gebouwen en vervoersmiddelen in Taiwan voorzien van goede airconditioning.

De winter

De winter is eigenlijk de meest aangename periode in Taiwan. De winter begint in december en duurt tot en met maart. Het is de droogste periode van het jaar, de temperaturen zijn gematigd en er is in de winter amper tot geen kans op een tropische cycloon. De maximumtemperaturen liggen in het noorden, waar onder andere hoofdstad Taipei ligt, rond de 17 tot 21 graden. Doordat er wolken en mist over zee aangevoerd worden, is het noorden van Taiwan redelijk vaak grijs en bewolkt in de winter. Het zuiden is zonniger en warmer in de winter. Tainan telt per dag ongeveer 6 uur aan zonnig weer, terwijl de maximumtemperaturen veelal rond de 22 tot 26 graden Celsius uitkomen. Dat is prima weer voor een vakantie.

Het voorjaar

Taiwan kent een vrij kort voorjaar. Deze bestaat uit de maanden april en mei. Het woord ‘lente’ gebruiken we express niet, omdat er amper sprake is van lenteachtig weer. In het voorjaar neemt de kans op regen- en onweersbuien toe, stijgen de temperaturen en halverwege mei start de moessonperiode. De moesson kenmerkt zich door meer regen, zowel in frequentie, duur van de buien en de hoeveelheden. In het zuiden stijgen de maximumtemperaturen naar tropische waardes van rond de dertig graden Celsius. In het noorden is het enkele graden koeler.

De zomer

De zomer staat in Taiwan in het teken van de moesson. Het is nat, heet en klam. De meeste mensen ervaren het weer in deze periode als onaangenaam. Wat wil je, als de luchttemperaturen de grens van dertig graden ruim overschrijden en een zeer hoge relatieve luchtvochtigheid het erg benauwd maakt? Tijdens de natste maanden zijn neerslaghoeveelheden van gemiddeld 250 tot 400 millimeter per maand geen uitzondering. Op het moment dat er een tropische cycloon over Taiwan trekt, wat zeker tot de mogelijkheden behoort, kan er binnen enkele dagen een paar honderd millimeter regen vallen. Dit kan het dagelijks leven aanzienlijk verstoren.

Het najaar

Taiwan kent een kort najaar. Eigenlijk staat het najaar in het teken van de overgang van de moessonperiode naar de drogere periode. De klamme hete lucht maakt plaats voor meer aangename weercondities. Wanneer die overgang plaatsvindt is vooral afhankelijk van waar je je in Taiwan bevindt. In Taipei merk je dat de tweede helft van oktober aanzienlijk minder regen laat zien en dat de temperaturen al wat gedaald zijn ten opzichte van de zomer. In het zuiden eindigt het regenseizoen al rond het begin van oktober. Het is dan nog wel warm. Aan de oostkust van Taiwan moet je tot november wachten op een significante weersverbetering. Oktober behoort daar samen met september tot de meest natte maanden.

In de bergen

Het binnenland van Taiwan bestaat vooral uit bergachtig gebied. Het klimaat wijkt er af van de kustgebieden. Het weer wordt in de bergen vooral bepaald door de hoogte van de locatie en de ligging ten opzichte van de zee. Op het moment dat je op de hogere locaties terecht komt is het aanzienlijk koeler dan aan de kust. Op het hoogste punt van Taiwan, op de top van de berg Yushan, wordt het amper warmer dan 12-13 graden in de zomer. In de winter liggen de temperaturen er overdag net iets boven het vriespunt en vriest het ’s nachts. Als er in de winter neerslag valt dan is dat vaak in de vorm van sneeuw, die soms vrij lang kan blijven liggen.

Klimaatstatistieken

Op de website www.klimaatinfo.nl kun je uitgebreide klimaatinfo terugvinden van Taiwan en van een groot aantal steden, eilanden en gebieden in Taiwan. Zo kun je de maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, hoeveelheden neerslag, aantal uren zonneschijn en indien van toepassing de zeewatertemperatuur zien van een groot aantal locaties in Taiwan. Daarnaast maakt de site ook inzichtelijk hoe groot de kans is op warm weer, winters weer, langdurige neerslag of op zonnige weer.

Bekijk de klimaatinfo van bestemmingen in Taiwan